Är det för att fotbollen genom alla år har varit en typiskt manlig företeelse som åtminstone jag blir oerhört imponerad när en kvinna har stora kunskaper om fotboll? Förmodligen.

Kristina KappelinTvå kvinnor som verkligen kan fotboll och då framförallt den italienska är Kristina Kappelin och Eva af Geijerstam. Eva af Geijerstam skrev jag om för några veckor sedan, där berömde jag henne för boken “GRENOLI – Ett fotbollsäventyr”. Inom kort kommer jag att kunna presentera en intervju med denna mångfacetterade kvinna, hon har nämligen lovat att ställa upp för www.italienskfotboll.com. Håll utkik!

Till Italien och cupomgången tidigare i veckan. Något positivt är svårt att hitta. Sampdorias fans och deras bedrövliga beteende överskuggar det mesta… Straffet blev kännbart; sex hemmamatcher får spelas på annan ort. Synd om laget, men ett bra straff för dårarna i Sampklacken. Ska ner till Italien i helgen och bland annat se just Sampdoria. Derby mot Genoa med Genoa som hemmalag och jag hoppas innerligt att det blir matchen och inte meningslöst läktarbråk som blir det bestående minnet.

Lite glädjande från cupen var att Erik Edman & Marcus Lantz fick spela i förlustmatchen mot Atalanta. Båda blev utbytta i andra halvlek, rejält trötta vilket inte är så konstigt med tanke på att ingen får matchtempo av att sitta på bänken. Lantz noterades för målpasset till Torinos tröstmål. 1-3 blir svårt att vända, Atalanta leder Serie B och verkar vara i mycket god form.

Erik Edman

Från helgens omgång av Serie A är det onekligen en skräll att Inter förlorar borta mot Venezia. Av bilderna att döma räddade Peruzzi Inter från ett större nederlag än 0-1. Lazio imponerar och samtliga tre mål mot Udinese är pärlor! Fiorentina förlorar igen på hemmaplan och Trappatoni fick känna av fansens vrede efter söndagens träning. Det gick dessbättre inte till fysiskt angrepp, men väl muntligt och med de krav Fiorentinafansen har var det säkert inga snälla ord som sades. Bari förlorar igen och börjar halka efter. Milan överraskar negativt och får bara oavgjort mot Cagliari på Guizeppe Meazza. Båda Cagliarimålen var bjudningar från Milanförsvaret, förmodligen har de en helt annan inställning i derbyt mot Inter på lördagkväll. Tidigare nämnda Edman & Lantz satt inte ens på bänken när Torino slog Bari med 3-1, inte bra. Bologna får det inte riktigt att stämma och fick bara 0-0 mot Piacenza på bortaplan.

Kvällsmatchen Roma – Juventus var en sevärd match som jag följde på TV. Seger för Juventus med 1-0 efter ett snyggt frisparksmål av Zinedine Zidane. Han var för övrigt en av de allra bästa på planen, Zidane visade upp sitt gamla jag och vad han kan uträtta i normal form vet de flesta av oss. Ett rött kort fick han också efter snack med domaren på tilläggstid. Edwin van der Saar i Juventusmålet storspelade och var en bidragande orsak till trepoängaren. Glädjande var att Vincenco Montella verkar ha funnit sig väl tillrätta i Roma. Han var mycket bra hela matchen och hade ett par vassa avslut som mycket väl kunde ha resulterat i mål. Montella är en typisk straffområdesspelaren som nosar sig till målchanserna och hela tiden är rätt placerad. Roma saknade både Marco Delvecchio och Francesco Totti vilket märktes.

Tre intressanta cupmatcher mellan italienska och svenska lag väntar den här veckan.

Först ut Fiorentina – AIK i Champions Leauge tisdag kväll. Fiorentina har visserligen varit darrigt de senaste matcherna men mot AIK tror jag att de gör processen kort. På torsdag möter IFK Göteborg Roma i UEFA – Cupen hemma på Nya Ullevi. Thomas Wernersson trodde i Fotbollskväll att IFK skulle kunna få till ett oavgjort resultat. Tveksamt säger jag. Spelar Roma sitt vanliga spel och använder Cafu och Candela på rätt sätt kommer dessa två att äga var sin kant och tack vare det skapa chanser som resulterar. På torsdag spelar också Helsingborg i UEFA-Cupen, de möter Parma borta. Visserligen har Helsingborg ett bra lag och en del spelare med internationell erfarenhet, men ett normalt resultat är 2-0 till Parma. Underskattning är det enda som kan hindra dem från att vinna relativt enkelt.

aik home

Ingredienserna till veckans lista plockar jag både från Italien och Sverige.

Veckans fest: Bårsta IP. 7620 glada kom dit för festen fotboll. Inget annat
Veckans mål: Verons 1-0 för Lazio mot Udinese. Inspel från höger, Veron möter bollen och skjuter distinkt på volley rakt upp i nättaket. Världsklass!
Veckans gladaste: Kennedy Bakircioglü när Hammarby tackade sin fantastiska publik efter segermatchen mot Göteborg. Den killen ser ut som jag vill att alla som spelar fotboll skall göra, överlycklig!.
Veckans räddning: Tidigare nämnde van der Saar på Fabio Juniors nick i slutsekunderna.
Veckans kommentar: “Sluta gnäll din orienterare”. Dessa ord kom från en Hammarbysupporter, “orienteraren” var Håkan Mild i Göteborg. Inte snällt, men sant.
Veckans klokskap: Sven-Göran Erikssons hyllning till spelarna och inte systemet. Mer sådant.
Veckans lottning: England-Skottland

Nästa veckas inlägg blir en betraktelse från en intensiv fotbollshelg i Italien.

På återhörande!